Terug naar business development projecten

World Class Composite Solutions

Noord-Nederland loopt voorop in de ontwikkeling, productie en het onderhoud van lichtgewicht thermoplastisch composiet, één van de meest innovatieve gebieden binnen de materiaaltechnologie. Het WCCS-programma is gericht op gerelateerde innovaties.

De vraag naar composiet neemt toe. Composiet heeft een laag gewicht, een hoge stijfheid en een lange levensduur. Deze eigenschappen maken het product interessant voor bijvoorbeeld de transport- en de bouw- en energiesector. In het project WCCS, waar de NOM partner in is, bundelen specialisten hun krachten.

Onderzoek troef

Binnen WCCS draait het niet alleen om innovaties, het draait ook om samenwerken en kennis delen. Op deze manier wordt er een nieuw ecosysteem rondom composieten gebouwd; een omgeving waarin ondernemers, kennisinstellingen en overheden elkaar vinden. De spil van het composieten-ecosysteem is Fokker Aerostructures in Hoogeveen. Fokker vormt het kennis- en ontwikkelcentrum voor composieten, maar het ecosysteem gaat verder dan dat. Ook hightech oplossingen en slimme materialen krijgen ruim baan. Voor de NOM is niet alleen het onderzoek dat binnen WCCS wordt verricht belangrijk maar zeker zo zeer hoe kunnen we door slimmer en duurzamer te werk gaan de economie nog meer laten groeien.

Kennis delen

De missie van de NOM in het WCCS-project? Het breder inzetbaar maken van de ontwikkelde technologie en kennis in de regio. Hierdoor ontstaan er meer commerciële kansen en vergroot het de werkgelegenheid. En ongetwijfeld zal dit leiden tot nieuwe uitdagingen en zo zullen partijen zich blijven vinden. Dit start natuurlijk bij het delen van kennis. Binnen WCCS werken verschillende partners samen aan projecten als innovatieve lastechnieken en het meten van magneetveldsterkte. Via bijvoorbeeld expertisemeetings wordt de aanwezige kennis gepresenteerd aan geïnteresseerde bedrijven.

Hackaton

Alex Berhitu heeft namens de NOM het project WCCS in zijn portefeuille. Hij onderstreept het belang van kennis delen. Om dat delen te motiveren, organiseert hij naast de expertisemeetings later dit jaar een hackaton rondom composieten. Een soort van competitie waarbij deelnemers in groepen met creatieve oplossingen voor een vraagstuk komen. Zo kan er binnenkort zomaar een antwoord komen op de vraag: Hoe zet je, in het kader van verduurzaming en de nieuwe mobiliteit, composieten in?

Ga naar de website van WCCS Bekijk op de kaart welke bedrijven bij WCCS betrokken zijn Lees de verhalen van ondernemers die bij WCCS betrokken zijn Lees het NOMMER artikel 'Composiet: een sterk staaltje lichtgewicht'

Meer weten over World Class Composite Solutions?

Bekijk het profiel

Meer weten over World Class Composite Solutions?

Bekijk het profiel