Skyline drie noordelijke hoofdsteden

Dit zijn wij. In 77 woorden.

De NOM is een investerings- en ontwikkelingsmaatschappij die financiering en advies op maat biedt aan innovatieve ondernemers die willen groeien of zich willen vestigen in Noord-Nederland. We helpen ondernemers verder met geld, connecties en kennis. Bij de NOM staan ondernemers centraal, wij staan niet vóór, maar náást de ondernemer. Onze diensten zijn onafhankelijk, laagdrempelig en creatief. Zij dragen bij aan de groei van ondernemers en verstevigen daarmee de noordelijke economie op een duurzame manier. Groeien begint hier.

De NOM in de notendop

Vanuit jouw rol bij de provincie Fryslân, Groningen of Drenthe of als lid van Provinciale Staten ben je op enigerlei wijze betrokken bij de activiteiten van de NOM. Deze pagina om in 1 oogopslag een indruk te krijgen van wat wij doen. We hebben in bullets een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

  • De NOM; de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland is. Eén van de 9 regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland waarmee de ROM’s in Nederland landsdekkend zijn. ROM’s als regionale verbinders van vooruitgang.
  • De NOM is opgericht in 1974 om de economische achterstand in Noord-Nederland aan te pakken, maar concentreert zich nu op verdere economische groei in de regio. Ze ondersteunen innovatieve ondernemers in alle fasen van ondernemerschap, van ideefase tot doorstart. In 2024 bestaat de NOM 50 jaar!
  • De NOM richt zich op het versterken van de economie in Noord-Nederland. Wij investeren in bedrijven (Investeren) en ondersteunen ondernemers bij hun groeiplannen. De NOM biedt verschillende programma’s voor ondernemers (Innoveren) heeft een breed netwerk en promoot Noord-Nederland als vestigingslocatie (Internationaliseren) ook via het economische merk van de drie provincies: TopDutch.
  • De NOM werkt samen met haar aandeelhouders. Naast de  provincies Fryslân, Groningen en Drenthe is dat ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
  • De focus van de NOM ligt op het bevorderen van een duurzamere, gezondere en slimmere economie in Noord-Nederland. Dit doen we binnen de sectoren chemie, energie, agri-food, life sciences & health, high tech systems en materialen, IT, watertechnologie en maritiem.
  • De NOM meet haar impact aan de hand van maatschappelijke en economische waarde voor de regio. Dit omvat investeringen in startups en scale-ups, de ontwikkeling van ecosystemen en het aantrekken van (buitenlandse) bedrijven die van toegevoegde waarde zijn voor de regio.
  • Dit is niet het volledige verhaal van de NOM. Dat lees je terug op nom.nl of hoor je via je contactpersoon binnen de NOM. De collega’s van team NOM die samen met jou de economie in Noord-Nederland een stapje verder willen brengen.
  • In onderstaande video leggen we in 90 seconden uit wat we doen.

Wat vinden onze klanten van ons?

Over de jaren hebben we veel noordelijke ondernemers met hun groeiplannen geholpen. Lees wat onze klanten over ons zeggen.

Alle klantenreviews
Blackworms001
Business Innovation program Food
Door het BIPF heb ik een beter inzicht gekregen in de daadwerkelijke behoefte van potentiële klanten. Voorheen was ik te breed georiënteerd. Het BIPF heeft mij geleerd focus aan te brengen. Lees meer
Jean Mekelenkamp Oprichter en eigenaar Lumbriculus
Weed A Go001
Business Innovation Program Food
Het contact verliep soepel en de begeleiding tijdens het BIPF was professioneel en behulpzaam. Het was mooi om af en toe uitgebreid te sparren met de mensen van de NOM. Lees meer
Gert Maneschijn en René Bultje Medeoprichters WeedaGo