Terug naar het overzicht

Siem Jansen: ‘Maak jezelf misbaar’

23-11-2017

Drie gerenommeerde noordelijke ondernemers vertelden recent in een gesprek dat ze ‘maar 30 uur’ in de week werken. Aan tafel zat ook een startende ondernemer en die werd bijna stik jaloers.

Nou moet bij de uitspraken ook meteen een nuancering aangebracht worden, want het zijn ondernemers die inmiddels hun sporen verdiend hebben. Met MKB-bedrijven van rond de 50 medewerkers. Organisaties die niet zo groot zijn dat alles strak geregeld is.

Siem Jansen: 'Maak jezelf misbaar'

 

En ja, ook deze ondernemers hadden wel veel meer uren gemaakt. Dat hangt voor een deel ook samen met de fase waarin het bedrijf zich bevond.

Toch was de essentie van de opmerking niet zozeer ‘kijk mij eens, ik hoef niet zoveel meer te doen’. Maar vooral, zorg ervoor dat je niet alleen operationeel bezig bent, waardoor je tot laat in de avond bezig moet zijn. Neem tijd en afstand. Dat geeft je de rust om na te denken en je vooral te focussen op de strategie. Daar heeft het bedrijf veel meer aan.

Als starter kun je je niet permitteren om dat nu al permanent te doen, maar zo maar eens een weekje even achterover leunen, kijken wat er gebeurt, nadenken over wat je dan in je onderneming ziet, helpt je wellicht verder dan voortdurend door jakkeren.

Advies van ervaren ‘rotten’: maak jezelf misbaar.


Meer lezen

Gerelateerde blogs


Aanmelden voor de NOMMER