Terug naar het overzicht

Siem Jansen: ‘Gamechanger’?

31-05-2017

Bij een ontwikkelingsmaatschappij werken, heeft als voordeel dat je veel mee krijgt over allerlei innovaties die ons leven/de samenleving kunnen veranderen. De vraag is vooral welke innovaties gaan het maken en welke niet. Net als het voorspellen van beurskoersen kun je ontstellend rijk worden wanneer je dit van te voren zou weten. Dit is echter niet het geval. Neemt niet weg dat ik nog steeds een rijk mens ben, maar niet in die zin. Maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is betrokkenheid bij innovaties waarvan je kunt beredeneren dat ze echt impact gaan hebben en ons leven wezenlijk gaat beïnvloeden.

De mooie kant van innovatieprocessen is dat je er energie van krijgt. Met gedreven mensen werken aan een doel. Omdat je ervan overtuigd bent dat dit veel gaat opleveren. De ingewikkelde kant is dat dit bloed, zweet en tranen kost. En soms is er wel de overtuiging en de wil maar zit de onvoorspelbaarheid in de adaptie door de samenleving.

Die hobbel ervaar ik ook bij de ontwikkeling van blockchain technieken. In Noord-Nederland zijn we met een groot aantal enthousiaste mensen bezig om te kijken naar de toepassingsmogelijkheden van blockchain techniek. En hoewel ik niet alles kan overzien gaat deze techniek zeker onze samenleving veranderen.

Siem Jansen: 'Gamechanger'?

De afgelopen maanden hebben we met een werkgroep aan een aantal kansrijke opties gewerkt waarbij het besef wat het effect daarvan kan zijn voor het individu, en dus voor ons allen, heel groot kan zijn. Denk aan de toepassing om met behulp van deze techniek zelf echt sturing te kunnen geven aan je medische gegevens. Of je die nu beschikbaar stelt aan een arts of gebruikt om bij de douane aan te tonen dat je medicijnen oké zijn om maar een eenvoudig voorbeeld te geven.

Daarnaast zie ik mogelijkheden om bestaande structuren aan te pakken. Recent hoorde ik bij een inleiding dat ziekenhuizen ‘tig’ kwaliteitsparameters moeten verzamelen, die vervolgens aan ‘tig’ externe partijen beschikbaar moeten stellen om te checken en dan de bewerkte gegevens terug moeten kopen om aan te kunnen tonen dat ze aan de normen voldoen. Sorry, hoor, maar ik begrijp dit rondpompen van gegevens tegen hoge kosten volstrekt niet. Wanneer een nieuwe techniek snel kan valideren dan zou dat ook een echte doorbraak in dit soort vicieuze cirkels kunnen zijn. Graag zelfs. Kan dat? Ja, ik ben er van overtuigd.

Belangrijkste aandachtspunt, of zwakte zo u wilt, is het adaptievermogen van ons als mens. Hoe zorgen we ervoor dat we uiteindelijk deze techniek vertrouwen? Daar draait het om. Hier gaat mijns inziens de technologische ontwikkeling samen met psychologisch inzicht. Betrek bij deze innovaties psychologen om te snappen hoe je mensen er vertrouwd mee kunt maken. En als het lukt: een echte ‘gamechanging’ techniek, mede invented in de Top Dutch regio.


Meer lezen

Gerelateerde blogs


Aanmelden voor de NOMMER