Terug naar het overzicht

Siem Jansen: ‘Fouten maken is top!’

25-07-2017

Zaterdag de 22e juli was ik ’s avonds bij de ‘fuck-up-night’, onderdeel van het festival Welcome to the Village en Innofest. Een aantal ondernemers vertelde daarbij over hun miskleunen en het publiek werd gevraagd om dat op een bierviltje ook te delen.

Wat me opviel was dat jonge mensen heel gemakkelijk hun blunders toegeven. Nu komt dat misschien ook door de entourage en het feit dat je weet dat je naar zoiets toegaat waar je kunt leren van je fouten. Niettemin een geweldige sessie, niet alleen omdat het soms hilarisch was welke fouten zijn begaan, maar ook doordat ondernemers daar hun ervaringen delen, ook van de fouten en wat je ervan leert.

Siem Jansen: 'Fouten maken is top!'

 

Ik kom op deze ervaring omdat het heel goed aansluit bij het thema ‘innovatie’. Zoeken naar iets nieuws of anders is ‘trail and error’. Niet alleen qua product ontwikkeling, maar ook qua begeleiding. Uit de verhalen die een aantal ondernemers vertelden bleek dat niet altijd het product of de dienst het probleem was. Vaak ook de omgeving, mensen en instellingen waar je je afhankelijk van had gemaakt. Bijvoorbeeld adviseurs of financiers. Tegelijkertijd sloegen ze de waarschuwingen van hun echte vertrouwelingen, mensen (ouders/vrienden) die hem of haar goed kenden, in de wind.

Kortom, je kunt als starter niet uit de voeten zonder externe begeleiding of financiering, maar weet welke afspraken je maakt. En luister vooral ook naar de mensen die dichtbij je staan. Hun kritische blik helpt je om scherp te blijven, want zij hebben tenslotte heb beste met je voor.

By the way, de innovaties die door Innofest getest worden tijdens festivals blijven mij verbazen en ik zou er ook als ‘gearriveerde’ ondernemer goed naar kijken. Zoveel creativiteit, daar word je blij van.


Meer lezen

Gerelateerde blogs


Aanmelden voor de NOMMER