Terug naar het overzicht

Siem Jansen: ‘Cultuur versus Economie’

06-10-2016

In juni woonde ik een voorstelling van het Pauperparadijs bij. Een geweldige beleving in het Noorden. Ondertussen ligt Noorderzon ook alweer achter ons. In de kranten hierover vele positieve recensies. Overigens niet alleen in regionale bladen, ook landelijk kregen zowel Noorderzon als het Pauperparadijs veel aandacht. Ondertussen bereidt Leeuwarden, maar ook de rest van het Noorden, zich voor op 2018. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat wil ik hiermee zeggen? Dit: cultuur leeft in het Noorden! En dan gaat het niet alleen om cultuur met een grote ‘C’, zoals dat vaak verwijtend wordt bedoeld. Cultuur, in allerlei variaties waarin mensen hun creativiteit tonen en er als deelnemer of toeschouwer van genieten. Kunstuitingen houden ons bovendien vaak een spiegel voor, wat helpt om te relativeren. Kortom, er zijn genoeg redenen om cultuur als wezenlijk onderdeel van de samenleving te omarmen.

Siem Jansen: 'Cultuur versus Economie'

 

Ook voor de economische ontwikkeling van het Noorden is cultuur van groot belang. Soms meer letterlijk door bestedingen van bezoekers in de sector. Maar ook figuurlijk. Een goed woon- en leefklimaat voor medewerkers telt mee als vestigingsfactor. Dat moeten we vooral niet vergeten.

Ook in directe zin is de relatie tussen cultuur en economie van toenemend belang. Kijk hoe Tichelaar in Makkum haar productie verlegd heeft naar design. Hoe digitale technieken toegepast worden in theaterproducties. Of hoe je met sensortechnologie virtueel verbinding kunt maken tussen winkelend publiek in Groningen, Granada en Gdansk. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden. Bovendien kunnen cultuuruitingen vaak als living lab dienen om producten te testen, de gedachte die leeft achter het initiatief van noordelijke festivals, verenigd in Innofest.

Kortom, realiseer je (als burger, beleidsmaker en zeker als ondernemer) de waarde van cultuur en hoe je daar aan kunt bijdragen. Investeren in cultuur levert economie op.


Meer lezen

Gerelateerde blogs


Aanmelden voor de NOMMER