Terug naar het overzicht

Siem Jansen: ‘Bezint eer ge begint…’

15-09-2016

Een eigen bedrijf starten is hip. Iedere beleidsmaker is er trots op wanneer in zijn of haar regio of omgeving veel initiatieven worden genomen. Een dergelijke sfeer inspireert ook anderen om aan de slag te gaan. Een levendige start-up scene wordt gezien als ‘hot’.

Wat we echter niet moeten vergeten is dat het overgrote deel van deze starters mislukt. Ik hoor u denken. “Leuk hoor om zo’n boodschap de wereld in te slingeren. Daar zitten we in het huidige klimaat niet op te wachten.” En toch doe ik het.

Siem Jansen: 'Bezint eer ge begint…'

Starten met een eigen onderneming is hartstikke mooi, maar het is geen romantische heldendaad. Het is hard werken, ploeteren tot in de late uurtjes, in het begin bijna alles zelf doen én weinig tijd voor andere zaken. Doelgericht en zo druk bezig zijn, kan ook leiden tot verkokering en een tunnelvisie.

Al die elementen spelen een rol bij succes of falen. En wat nog wel eens wordt vergeten door starters: er zijn veel mensen die goede adviezen kunnen geven of op een andere manier kunnen ondersteunen. Gebruik ze vooral om een aantal opgesomde valkuilen te voorkomen.

Is dit nu een pleidooi om starters af te remmen? Ja, te hard van stapel lopen, schiet niet op. Het gaat immers niet om starten, maar om finishen. Oftewel, je bent pas succesvol als je de plannen goed doordacht hebt, de tijd en energie er in wilt steken en je realiseert dat er bijna nooit sprake is van snel succes.

Qua aandacht moeten beleidsmakers niet alle focus op starters richten. Je hebt een grote vijver nodig zodat er altijd genoeg overblijft. Maar vergeet vooral bestaande bedrijven niet. Hier zit met name de groei in. Vooral de iets grotere ondernemingen van ca. 30 medewerkers en meer blijken statistisch de meeste groei te realiseren. Van start-up naar grown-up; hiervoor moeten vele stappen worden gemaakt.


Meer lezen

Gerelateerde blogs


Aanmelden voor de NOMMER